Қазақ халқының басты ерекшелігі - қонақжайлылық. Қазақ қоғамында ежелден айтылған мынадай мақал бар:

«Келген қонақты Құдайыңдай қарсы ал»

Қазақ қоғамында қонақжайлылық қасиетті ғұрып болып саналады. Қашан да дала тұрғындары қонақты қуанту үшін қолдан келгеннің бәрін жасаған. Сондықтан жолға шыққан әрбір адам қазақ жерінің кез-келген бұрышында, кез келген жыл мезгілінде оны қарсы алатынын білді.

Қонақтарды қарсы алудың негізгі дәстүрлері
Қонақасы мен Сәлем беру.


Сейчас мы онлайн
Алматы, Астана и Актобе

Қонақжайлықпен байланысты дәстүрлер

Конина ................................... 1.5 кг
Шужык .................................. 250 г
Баранья грудинка ............ 250 г
Пшеничная мука .............. 500 г
Вода ......................................... 2.5 л
Соль .............................. 1 ч. ложка
Черный перец .......... 1 ч. ложка
Лук ........................................... 3 шт.
Яйцо ..................................... 1-2 шт.
Калорийность ........... 1323 кКал
Белки ...................................... 81.2 г
Жиры ..................................... .71.4 г
Углеводы ............................. 76.9 г

1. Қонақасы
1. Отварить мясо
Қонақтарды қарсы алудың негізгі дәстүрлерінің бірі. Қазақ үйінің табалдырығында қонақ келген сайын, дастархан жайылып, құрмет көрсетіледі.

Қазақ халқы ежелден бері қонақжайлығымен танымал болған. Қазақтар әрқашан қонақтар үшін ең дәмді тағамдарын сақтаған. Ата – бабаларымыз қонақтарды үшке бөлген. Олар:

1. «Арнайы қонақ» - дәмге шақырылған қонақ.
2. «Құдайы қонақ» - ерекше, арнайы шақырылмаған қонақ.
3. «Қыдырма қонақ» -Үйден-үйді, ауылдан-ауылды кезіп, «кіріп- шық» қонақ.

Көне замандарда, егер үй иесі қандай да бір себептермен қонақасы салтына сәйкес дәстүрлерден бас тартса, оған жаза қолданылуы мүмкін болған.
2. Салем беру
1. Отварить мясо
Қазақта халқында қонақ қарсы алу үрдісіне ерекше мән берген. Әсіресе бұл сәлемдесуге қатысты:

1. Қонақтардың сыртқы киімдерін шешіп, оларды құрметті орынға отырғызу керек.
2. Қазақтар екі қолмен және иіліп сәлемдеседі. Халқымызда туыс адамдарымен құшақтасып, амандасады.

Бұдан басқа
дәстүрлер:
1. Отварить мясо
Атқа мінгізіп шапан жабу. Бұл ең жоғары құрметті білдіретін салт. Үй иесі қонаққа ат пен шапанды сыйлайды.

Бата беру. Бата дегеніміз поэтикалық әдемі түрде айтылатын өсиет сөз. Батаны отбасындағы ең сыйлы адам дастархан басында, қонақтарға, жолаушыларға, жолға шығар кезінде береді.

Белкөтерер - қарттарға арналған арнайы ас. Үлкендерге құрмет пен қамқорлықты білдіретін әдет-ғұрып.

Көрімдік – қуанышты жағдайларда: нәрестені, жаңа түскен келінді көру үшін берілетін сыйлық, кәде.

Шашу - қазақ қонақжайлығының ең «көңілді және жағымды» салты. Қазақтың қандай да болмасын отбасылық тойлары: бесікке салу, тұсау кесу, келін түсіру, беташар және т.б.- осы дәстүрмен басталады..
Еще больше традиций
Филиалы производства:
г.Астана, Халел Досмухамедулы, 57
Адрес нашего производства:
г.Алматы, Полежаева, 94
Сделано в w-family.ru
г. Актобе, пр-т 312-й Стрелковой дивизии, 38
Сейчас мы онлайн